Östersjöstiftelsens styrelse välkomnar den oberoende granskningsrapporten

2025-04-24

Östersjöstiftelsens styrelse välkomnar den oberoende genomlysningen av Stiftelsens verksamhet som beställdes under hösten och som nu har slutförts. Rapporten innehåller en del kritiska synpunkter och styrelsen genomför ett antal extra åtgärder för att stärka Stiftelsens förvaltning. Bland annat ska en ny funktion som kanslichef inrättas.

”Rapporten innehåller konstruktiv kritik på flera områden. Sedan jag tillträdde som ordförande i juni 2024 har styrelsen vidtagit en rad åtgärder för att förbättra verksamheten. Det arbetet intensifieras nu med stöd av rapporten”, säger styrelsens ordförande Lars-Erik Edlund.

Östersjöstiftelsens styrelse beslutade i höstas att en oberoende genomlysning av verksamheten skulle genomföras. Bakgrunden var den interna och externa oro som Stiftelsen påverkats av under de senaste åren och som också uppmärksammats i medierna. I december anlitades advokatbyrån Mannheimer Swartling för uppdraget.

Mannheimer Swartling har nu slutfört sitt uppdrag och presenterat sin rapport.

Rapporten innehåller många viktiga synpunkter och rekommendationer som rör flera områden. Bland dessa kan nämnas:

  • Kompetensen i styrelsen har varit inriktad på forskningsfinansiering. Det har enligt rapporten inte funnits tillräcklig och relevant kompetens i styrelsen för att följa upp kapitalförvaltningen. Rapporten föreslår ytterligare förstärkning av styrelsen med ledamöter som besitter kompetens inom kapitalförvaltning.
  • Stiftelsens rutiner och processer bör förbättras och styrelsens kontroll över verksamheten förstärkas. Rapporten föreslår en översyn av de gällande styrdokumenten.
  • Styrelsens roll i förhållande till den operativa verksamheten bör bli tydligare. Stiftelsen har inte haft en verkställande direktör eller motsvarande ledningsfunktion; det har lett till att styrelsens ordförande fått vara operativ.
  • Stiftelsens tillgångsportfölj är enligt rapporten komplex men idag mer väldiversifierad än tidigare. Rapporten föreslår att Stiftelsen ser över riktlinjer och rutiner kopplade till kapitalförvaltningen samt att placeringspolicyn ses över vad gäller mål och inriktning.
  • Strategin med att ha en egen aktiv förvaltning kan enligt rapporten ifrågasättas. Kapitalförvaltningen bedöms ha tillräcklig kompetens men organisationen på området är sårbar. Med en egen aktiv förvaltning blir också kraven på styrelsen att följa upp, granska och kontrollera verksamheten större.

Styrelsen har sedan förra hösten vidtagit en rad åtgärder som har förbättrat verksamheten. Bland annat har Stiftelsens policy för handel i egen räkning förändrats: den 22 augusti 2024 infördes ett nytt regelverk där handel i egen räkning i onoterade bolag inte längre tillåts. Stiftelsens jävsregler har systematiserats och förtydligats vilket bland annat innebär att rutinerna kring eventuellt jäv stramats upp.

Med stöd av rapporten utvidgar styrelsen nu sin åtgärdsplan. I detta arbete kommer bland annat följande områden att ses över:

  • En ny funktion som kanslichef inrättas inom kort. Syftet är att öka tydlighet i ansvar och styrning men också att ytterligare tydliggöra fokuset på Stiftelsens forskningsfrämjande uppdrag genom att frigöra ordföranden från att leda kansliets arbete.
  • Delegationsordningar och andra relevanta dokument ses över och justeras, ett arbete som redan pågår. Syftet är att ytterligare öka styrelsens möjligheter att styra, kontrollera och utvärdera Stiftelsens arbete.
  • Skriftliga rutiner kring hanteringen av insiderinformation ska inrättas. Processer och rutiner har funnits men de behöver dokumenteras tydligare.
  • Stiftelsen har successivt minskat risken och komplexiteten i sin investeringsportfölj. En översyn av placeringspolicyn ska dessutom genomföras.
  • Kompetensen både i styrelsen och i den operativa verksamheten avseende kapitalplaceringar kommer att förstärkas med ytterligare styrelsemedlemmar och medarbetare.

Östersjöstiftelsen tillfördes 1994 knappt 1,3 miljarder kronor av de medel som frigjordes vid upplösningen av löntagarfonderna. I december 2024 uppgick kapitalet till cirka 8,1 miljarder kronor, och Stiftelsen har genom åren utdelat sammanlagt omkring 5 miljarder kronor. Således har Stiftelsen presterat en årlig avkastning på nästan 10 procent.  ”Östersjöstiftelsens fokus är forskning och forskningsfinansiering. Jag ser mycket optimistiskt på att Stiftelsen, genom sitt pågående förändringsarbete, kommer att få en förstärkt roll som viktig forskningsfinansiär på ett idag mycket centralt och aktuellt geografiskt område”, säger Lars-Erik Edlund.


Tillbaka till Aktuellt