Styrelsebeslut den 22 augusti 2024 rörande handel i egen räkning

2024-08-23

Östersjöstiftelsen har historiskt sett gett anställda och ledamöter en möjlighet att direktinvestera i de onoterade bolag där även stiftelsen är ägare. En sådan policy strider inte mot någon lagstiftning och har funnits tillgänglig på stiftelsens hemsida i mer än 15 år. Bedömningen har varit att policyn möjliggjort ett extra stort engagemang från medarbetare utan att det kostat stiftelsen något eller att det skett på någon annan parts bekostnad.

När anställda och ledamöter, inom ramen för hittillsvarande policy, direktinvesterat i bolag samtidigt med stiftelsen, har detta alltid skett på marknadsmässig grund och aldrig till bättre villkor än stiftelsens. Stiftelsens framgångar på området småbolag får i stor utsträckning tillskrivas de anställda som arbetat med placeringarna. Eftersom vi haft direkt ägande i småbolag och fastigheter har också särskild kompetens på dessa områden krävts, vilket de anställda säkerställt. De anställda har visat ett stort engagemang i stiftelsen, något som skapat betydande mervärden. Detta har kommit svensk forskning på Östersjö- och Östeuropaområdet tillgodo.

Styrelsen konstaterar sammanfattningsvis att anställda har arbetat med stiftelsens bästa för ögonen och tjänat stiftelsen väl.

Den revidering av policyn som idag beslutats är resultatet av ett löpande arbete som alltid äger rum i levande organisationer. I själva verket togs redan 2021 ett första steg mot en revidering av den aktuella policyn. Det måste understrykas att det inte vid någon extern utvärdering eller vid någon revision under alla år, framställts kritik gentemot den aktuella policyns efterlevnad utan frågorna har istället gällt om policyn i sin utformning utgör en risk för varumärket Östersjöstiftelsen. Dessutom noteras att våra anställda under de senaste två åren, i avvaktan på policyrevideringen, inte har genomfört någon handel i nya onoterade bolag. 

Den aktuella revideringen vägleds av en försiktighetsprincip från styrelsens sida. Möjligheten att saminvestera med stiftelsen i onoterade tillgångar väcker frågor inte minst eftersom ursprungskapitalet härstammar från löntagarfonder. Vid universitet/högskolor, vilka är för oss viktiga intressenter, har även åsikter framförts om det kan ses som lämpligt att tillåta egen handel i de onoterade bolag där också stiftelsen har gjort investeringar. Dessutom har inga andra motsvarande forskningsstiftelser en härmed jämförbar policy.

Styrelsen beslutar, efter noggrann beredning och under beaktande av det som ovan nämns, därför enhälligt att fastställa ”Riktlinjer för egna affärer med finansiella instrument” enligt särskild bilaga.

Styrelsen fastställer följande övergångsregler för anställda och ledamöter att gälla från 24–08–22:

• Inga nya innehav i onoterade bolag som också Östersjöstiftelsen är delägare i är tillåtna.

• Nuvarande innehav i onoterade bolag kan bibehållas. Transaktioner i dessa innehav ska dock anmälas i förtid till ordförande för stiftelsen för prövning.

Vidare uppdrar styrelsen till Romulo Enmark och Stefan Nyström att i samråd med stiftelsens jurist föreslå revidering av stiftelsens jävsregler samt att presentera ett förslag på revidering till styrelsemötet 24–09–30.

Styrelsen uppdrar till ordförande för placeringsdelegationen att till ordförande för styrelsen lägga fram förslag på vilka personer som har insyn i stiftelsens placeringsverksamhet.

Styrelsen uppdrar till ordförande för placeringsdelegationen att tillsammans med stiftelsens jurist utifrån GDPR föreslå vad som är skälig tid att spara personlig inrapportering av transaktioner och innehav av värdepapper.


Tillbaka till Aktuellt